Kasteel van Rummen: kasteelhoeve

Beschermd monument van 07-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Geetbets
Deelgemeente Rummen
Straat Kasteellaan
Locatie Kasteellaan 17 (Geetbets)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24028/108.1
  • 4.01/24028/115.1
  • OB001000

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteelhoeve

Kasteellaan 17, Geetbets (Vlaams-Brabant)

Resten van het voormalig kasteel der baronnen van Hoen. Van het eigenlijke omgrachte middeleeuwse slot is slechts een bakstenen romp van een hoektoren behouden.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de kasteelhoeve van het voormalige kasteel van Rummen.

Waarden

De kasteelhoeve van het voormalige kasteel van Rummen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als voormalige kasteelhoeve van de graven van Hoen in 1629 opgetrokken in de vorm van een omvangrijk U-vormig complex in traditionele bak- en zandsteenstijl met zijtrapgevels. Typerend voor gans het complex is het naar buiten toe ontoegankelijk aspect van de indrukwekkende volumes, slechts ontsloten door de massieve poorttoren, de drukke ritmering van de binnenkoergevel met talrijke kleine venstertjes en de picturaal behandelde ontlastingsbogen van bak- en natuursteen boven de deuren en laadvensters.
Merkwaardig omwille van haar afmetingen is alleszins de imposante dwarsschuur met stijlengebint.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.