Kasteel van Rummen: kasteelhoeve

Kasteel van Rummen: torenruïne en kasteelhoeve met omgeving

De bescherming omvat de kasteelhoeve van het voormalige kasteel van Rummen.

Waarden

De kasteelhoeve van het voormalige kasteel van Rummen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als voormalige kasteelhoeve van de graven van Hoen in 1629 opgetrokken in de vorm van een omvangrijk U-vormig complex in traditionele bak- en zandsteenstijl met zijtrapgevels. Typerend voor gans het complex is het naar buiten toe ontoegankelijk aspect van de indrukwekkende volumes, slechts ontsloten door de massieve poorttoren, de drukke ritmering van de binnenkoergevel met talrijke kleine venstertjes en de picturaal behandelde ontlastingsbogen van bak- en natuursteen boven de deuren en laadvensters.
Merkwaardig omwille van haar afmetingen is alleszins de imposante dwarsschuur met stijlengebint.

Kasteelhoeve

Kasteellaan 17 (Geetbets)
Van de kasteelhoeve rest het monumentale poortgebouw, gedateerd 1629. De aanpalende stallingen werden gedeeltelijk verbouwd en aangepast als pachterswoning. Grote dwarsschuur met trapgevels, gedateerd 1626 en voorzien van wapenstenen.