Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteel van Nokere

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
50617
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/50617

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De 'Franse Tuin' in het kasteelpark is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het kasteelpark is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.

Is de omvattende vaststelling van

Dreef van opgaande platanen bij kasteel van Nokere

Kasteeldreef zonder nummer (Kruisem)
Als monument beschermde kasteeldreef van 610 meter lang, beplant met opgaande platanen.


Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat zonder nummer (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Bij de toegang aan de Kasteeldreef staat een enorme Canada met stamomtrek van 430 cm (2010).


Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat zonder nummer (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat bij het kruispunt met de toegangsweg tot een oude hoeve, het is een enorme Canada met stamomtrek van 394 cm (2010).


Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat zonder nummer (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat ter hoogte van de perceelsgrens tussen twee weilanden, het is een enorme Canada met stamomtrek van 323 cm (2010).


Zwaar ontwikkelde opgaande Canadapopulier

Vijverdamstraat zonder nummer (Kruisem)
Langs de Vijverdamstraat zijn vier zwaar ontwikkelde Canadapopulieren opgenomen in de erfgoedinventaris. Het zijn oude populierenklonen behorende tot het kasteeldomein van Nokere. Eén ervan staat bij de kruising van de Vijverdamstraat met de Holle Beek, het is een enorme Canada met stamomtrek van 334 cm (2010).

Andere relaties

Is gerelateerd aan

Neerhof van het kasteel van Nokere

Kasteeldreef 10-12 (Kruisem)