Teksten van Parochiekerk Sint-Jozef

Parochiekerk Sint-Jozef_versie 1_20140925 ()

De Sint-Jozefkerk werd in 1900-1902 gebouwd in neoromaanse stijl door provinciaal bouwmeester L. Blomme.

Historiek

Van tijdens het ancien régime was Peulis een vrij dicht bevolkt gehucht op de uithoek van de gemeenten Bonheiden, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Putte en Rijmenam. Ondanks zijn eigenheid en het samenhorigheidsgevoel van de inwoners bleef de oprichting van de lang gevraagde parochie uit tot 1891, in 1900 gevolgd door de inplanting van een kerk toegewijd aan Sint-Jozef en ontworpen in neoromaanse stijl door de provinciale bouwmeester L. Blomme.

Beschrijving

De neoromaanse kruisbasiliek is gelegen ten westen van het kerkhof, op het kruispunt met de Mechelbaan, omgeven door groen met een Heilig Hartbeeld ten zuiden en een afsluitend ijzeren hek ten noordwesten.

De Sint-Jozefkerk is een georinteerde driebeukige, kruisbasiliek met een schip van vijf traveeën, een transept van twee traveeën en een koor van twee rechte traveeën met lagere halfronde absis en zijkoren. Het is een baksteenbouw onder leien zadeldaken met decoratief en constructief gebruik van natuursteen voor waterlijsten, banden en steigergaten. De ritmerende lisenen zijn onderling verbonden door rondbogige baksteenfriezen, (gekoppelde) rondboogvensters en oculi, laatst genoemde in de westelijke puntgevel en transeptsluitingen. De asymmetrische voorgevel is een puntgevel tussen de voormalige doopkapel links en rechts de toren van drie geledingen met ingang, licht verdiepte doorlopende rondboognissen, rondbogige galmgaten en steigergaten onder leien tentdak en een halfronde traptoren ten zuiden. De rondboogdeur is gesitueerd tussen trapsgewijze verspringende dagkanten met rondbogen op driekwartzuiltjes met teerlingkapiteel. Het portaal heeft een bakstenen koepelgewelf met natuurstenen ribben, met links de aansluitende weekkapel (eerste travee van de middenbeuk). Het interieur is beschilderd en bepleisterd met houten tongewelf en trekbalken in het schip en het transept en zijbeuken met bakstenen kruisgewelven tussen natuurstenen gordelbogen op arduinen consoles. De rondbogen op natuurstenen zuilen hebben knoppenkapitelen en vierkante arduinen sokkels.

Het mobilair bestaat uit een beeld van Heilige Apollonia van J. Coomans, neogotische meubilair door J. Gerrits en kruisweg door de gebroeders Parentani uit de bouwperiode.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Brussel, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, plannen, Sint-Jozefkerk te Peulis-Rijmenam.
  • JANSEN J. 1973: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Heist-op-den-Berg, Brussel, 29.

Bron: Beschermingsdossier DA002284, Sint-Jozefkerk (digitaal dossier)

Parochiekerk Sint-Jozef ()