Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Beschrijving

Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen, in de Nederwijk ten oosten van de stad.

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat zonder nummer (Ninove)

Ingangspoort abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Kerkplein 36 (Ninove)
Op het Kerkplein overblijfsel, vermoedelijk rechtervleugel, van de monumentale ingangspoort tot de abdij, omgevormd tot woonhuis na de opheffing van de abdij.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein zonder nummer (Ninove)
Voormalige abdijkerk georiƫnteerd naar het noordoosten. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.; vertoont gelijkenis met de onvoltooide abdijkerk van Grimbergen (zie gereduceerde koepel, toren achter koor, opstand en rijk interieur).