Winkel Dôme des Halles

Straat Kaasrui
Locatie Kaasrui 12 (Antwerpen)

Dôme des Halles

Kaasrui 12, Antwerpen (Antwerpen)

Modepaleis in second-empirestijl op de hoek van Kaasrui en Melkmarkt, gebouwd in opdracht van François Thiéry, naar een ontwerp door de architect Charles Dens uit 1870, uitgebreid in 1871. Pui, balkon en lantaarnkoepel toegevoegd door G. Hubrecht in 1908.

De winkel Dôme des Halles te Antwerpen, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
De historische en artistieke waarde van het pand wordt gevormd doordat het één van de weinige als winkelgalerij ontworpen gebouwen is dat tot op heden in een vrijwel ongewijzigde toestand bewaard bleef. Het werd ontworpen door de bekende architect Ch. Dans. De goed uitgebalanceerde compositie en versiering maken het tot een zeer harmonisch geheel dat bijzonder beeldbepalend is voor de Melkmarkt, Korte Koepoortstraat en Kaasrui.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000535, 118 monumenten (S.N., 1981).

Waarden

Het gebouw genaamd Dôme des Halles, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: