Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Fort Lillo en geheel van Fort Lillo met veer en getijdehaventje
definitieve beschermingsbesluiten: 15-04-1981 ID: 1612
Haven Lillo, Havenmarkt, Kazerneplein 4, 10, 4A-C, Omwentelingstraat, Stroomstraat, Tolhuisstraat, Vestingstraat (Antwerpen)
De militaire oorsprong van Lillo gaat terug tot de Tachtigjarige Oorlog toen, in 1578-1580 onder meer de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek werden gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. Het dorp zelf wordt omringd door de gebastioneerde wallen en ten zuidwesten ligt een getijdehaventje van 1903-1906 verbonden met het fort.
Tolhuisstraat 12 (Antwerpen)
Rijhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder twee afgewolfde daken, vermoedelijk in de 19de eeuw samengesteld uit twee oudere panden.
Havenmarkt 3 (Antwerpen)
Gemeentehuis van 1877 met eclectische lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aandaken.
Havenmarkt 4 (Antwerpen)
Voormalige officierswoning, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
Havenmarkt 5 (Antwerpen)
Oorspronkelijke garnizoenskerk uit de 17de eeuw; na een brand in 1882, vervangen door huidige gebouw naar ontwerp van Louis Gife van 1883.
Kazerneplein 6-9 (Antwerpen)
Tegen de zuidwal: rij voormalige officierswoningen, van twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, doch vermoedelijk met oudere kern.
Havenmarkt 7 (Antwerpen)
Dubbelhuis herbouwd in 1948, met houten zonnewijzer van 1838.
Tolhuisstraat 3 (Antwerpen)
Tolhuis op Scheldedijk, voor de tolheffing op de binnenscheepvaart. Rechthoekig gebouw met neotraditionele inslag uit het begin van de 20ste eeuw.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lillo-fort met veer en getijdehaven [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5095 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.