Knotbomen van zomereik en een deel van Klein Drogenhofstraat

Knotbomen van zomereik en deel van de straat

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de bomenrij met vijftien knotbomen van zomereik (Quercus robur) langs de Klein Drogenhofstraat met inbegrip van een deel van deze straat.

Waarden

Vijftien knotbomen van zomereik (Quercus robur) en een deel van de straat zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu cultuurhistorische, volkskundige en sociaal-culturele waarde: de knoteikenrij verwijst naar een verdwenen beheervorm die veel voor kwam in het Hageland. De knoteiken voorzagen de lokale gemeenschap onder meer van rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. Zij werden bovendien gebruikt voor het markeren van perceelgrenzen.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: de knoteiken zijn een belangrijk beeldbepalend object langsheen de Klein Drogenhofstraat. Zij beschikken over een mooie, representatieve groeivorm.

Knotbomenrij van zomereik

Klein Drogenhofstraat (Lubbeek)
De bomenrij met vijftien knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich langs de Klein Drogenhofstraat te Lubbeek (deelgemeente Lubbeek), ten zuidwesten van de dorpskern.