Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning en vredegerecht

Beschermd monument van 29-09-1999 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Hoogstraten
Deelgemeente Hoogstraten
Straat Gelmelstraat
Locatie Gelmelstraat 26 (Hoogstraten)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13014/124.1
  • OA002929

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning en vredegerecht

Gelmelstraat 26, Hoogstraten (Antwerpen)

Voormalige gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning en vredegerecht van 1876-1878 naar ontwerp van provinciaal architect P.J. Taeymans.

Beschrijving

De gemeentelijke jongensschool met onderwijzerswoning en vredegerecht te Hoogstraten, is beschermd als monument.

Waarden

Het Vito, voormalige gemeentelijke jongens-, later meisjesschool met onderwijzerswoning en vredegerecht, nu Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De voormalige gemeentelijke jongens-, later meisjesschool met onderwijzerswoning en vredegerecht werd opgetrokken in 1876-1878 door provinciaal bouwmeester Pieter Jozef Taeymans; onder leiding van Jules Taeymans werden de gebouwen in 1903-1910 vergroot en in 1931-1935 heringericht. Het is een gaaf bewaard schoolgebouw in eclectische, neoclassicistisch geïnspireerde stijl waarvan het interieur, zowel in het schoolgedeelte als in het vroegere vredegerecht, nog zeer veel authentieke elementen bevat.

sociaal-culturele waarde

Gelegen in het hart van de gemeente op een boogscheut van de kerk, blijkt het gebouw tot op vandaag ruimschoots als school te voldoen, dankzij zijn functionele indeling met ruime, lichte klaslokalen, en zijn sobere, praktische inrichting.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.