Beschermd cultuurhistorisch landschap

Meigemheide: fase 1

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Meigemheide

Het noordelijk gedeelte van de Meigemheide is beschermd als landschap.

Waarden

Het noordelijk gedeelte van de Meigemheide is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

Is de omvattende bescherming van

Dwersboskasteel en hoeve

Alsembergsteenweg 1143-1147 (Beersel)
Het ommuurd domein omvat een kasteel in neotraditionele stijl en een hoeve op een oudere site. Omheen het kasteel ligt een landschapspark met grasvelden, bossen, een vijver, solitaire bomen en bomengroepen.

Hof te Hongarije

Hongarijestraat 207 (Beersel)
Gesloten hoeve uit de 18de eeuw gelegen in het glooiende landschap Opperste Hoogveld; sinds de 18de eeuw ook bekend als Hof te Hongarije.

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.

Wordt opgevolgd door

Meigemheide: fase 2