Teksten van Herenhuis in second-empirestijl

Herenhuis in second-empirestijl ()

Het herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen in second-empirestijl dateert van circa 1855-1860. De lijstgevel met dubbelhuisopstand is deels bepleisterd, deels gecementeerd, en is opgetrokken op een sokkel van arduin. Op de begane grond is imitatiebossage aangebracht. De platte doorlopende puilijst wordt onderlijnd door de telkens weerkerende versiering op de borstwering van de hoofdverdieping. De aangepaste rechthoekige vensters zijn voorzien van doorlopende gekorniste lekdrempels op de tweede en eenvoudige lekdrempels op consooltjes op de derde bouwlaag. Het poortrisaliet springt nauwelijks uit. De rechthoekige poort, met een vleugeldeur met verfijnd houtwerk en lijst- en spiegelwerk onder de twee halfronde bovenlichtjes, is gevat in een geprofileerde arduinen omlijsting. Daarboven bevindt zich een breed balkon met een opengewerkte leuning op fraaie consoles. Op de hoofdverdieping is het deurvenster gevat in een geriemde omlijsting, eveneens bekroond met versierd balkon op consoles. De klassieke kroonlijst met tandlijst wordt geschraagd door paarsgewijs geplaatste, fel gedecoreerde consoles.

De historische en artistieke waarde van het pand wordt gevormd doordat het een herenhuis is in overgangsstijl van second-empire naar neoclassicisme, dat werd gebouwd circa 1855-1860. Deze woning vertoont nog de zwierigheid van de second-empire in de bewerkte borstweringen en consoles, doch is strakker in zijn bossages, platte puilijst en rechthoekige muuropeningen. De latere neoclassicistische gebouwen zullen in deze gestrengheid verder evolueren.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000535, 118 monumenten, notulen KCML.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek