Hoeve Sinte Katelijne

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

De Sinte Katelijne of Hertogse hoeve te Hoogstraten, is beschermd als monument.

Waarden

De 'Sint-Katelijne' of 'Hertogse hoeve' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Oude hoevesite, reeds vermeld in 1459, tijdens de tweede helft van de 18de eeuw herbouwd in opdracht van vorst Niklaas-Leopold van Salm-Salm, hertog van Hoogstraten.
Woonhuis met stal, bakhuis en schuur vormen een functioneel en historisch onlosmakelijk geheel als hoevetype met losstaande bestanddelen.
Gaaf bewaard driebeukig woonhuis met stal onder monumentaal afgewolfd schilddak met behouden bakstenen en houten structuur. In het woongedeelte bewaarde typische planindeling en interieurinrichting met kamer en huis, een dubbele haard, een opkamer, een overwelfde kelder, een moos en een alkoof. Behouden poort en houten structuren van de vroegere potstal.
Typologisch representatief voorbeeld van een traditionele langsschuur, meer bepaald een versteende vakwerkbouw waarvan de houten structuur met imposante kapconstructie gaaf is bewaard.
Authentiek bakstenen bakhuis met bewaarde oven.

Moerstraat 64 (Hoogstraten)
Hoeve reeds vermeld in 1459, in haar huidige vorm opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw toen zij door vorst Niklaas-Leopold van Salm-Salm werd herbouwd.