Herenhuis met aanpalend winkelhuis

Beschermd monument van 02-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Hoogstraten
Deelgemeente Hoogstraten
Straat Vrijheid
Locatie Vrijheid 124, Vrijheid 126 (Hoogstraten)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13014/132.1
  • OA003182

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis met aanpalend winkelhuis

Vrijheid 124-126, Hoogstraten (Antwerpen)

Halfvrijstaand herenhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag samen met het aanpalende winkelhuis opgericht in 1902 naar ontwerp van J. Meyers.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het halfvrijstaand herenhuis te Hoogstraten is samen met het aanpalende winkelhuis beschermd als monument.

Waarden

Het halfvrijstaand herenhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, 1902, naar ontwerp van J. Meyers, samen met het aanpalend winkelhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Representatief en fraai voorbeeld van een herenwoning in eclectische stijl, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van de verdienstelijke lokale architect J. Meyers, kenmerkend en beeldbepalend voor de hoofdstraat van de gemeente Hoogstraten en met bewaarde interieurelementen en -afwerking in diverse neostijlen en met art-nouveau-inslag.
Als architecturale getuige van de economische en culturele bloei van de kantonnale hoofdplaats, Hoogstraten, rond vorige eeuwwisseling.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.