Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed

Beschrijving

Konduitput z.nr. Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed, gedateerd "ANNO 1756". De boog is gebouwd met rode baksteen van 18x8,5x4,5 cm. De brug is opgehoogd met recent metselwerk. De brug ligt over het Geleed dat bij middel van een zuiger onder de naastgelegen Lieve het overtollige water zuidwaarts van de Lieve - verzameld in de 'conduutput' - moest afvoeren langs de Blauwe Sluis. De

Konduitput (Damme)
Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed, gedateerd "ANNO 1756". De boog is gebouwd met rode baksteen van 18x8,5x4,5 cm. De brug is opgehoogd met recent metselwerk. De brug ligt over het Geleed dat bij middel van een zuiger onder de naastgelegen Lieve het overtollige water zuidwaarts van de Lieve - verzameld in de zogenaamde 'Conduitput' - moest afvoeren langs de Blauwe Sluis. De zuiger werd uitgebroken toen circa 1872 de Lieve opgevuld werd. Van het Geleed is op deze plaats nog een gedeelte bewaard.