Kasteel Gestelhof

Kasteel van Gestel, park, toegangsdreven, vijvers en hoeve

Beschrijving

Het omgracht waterkasteel, het kasteel van Gestel is samen met het bijhorende toegangsgebouw, de inkompoort en hoevegebouwen beschermd als monument.

Het kasteel en de omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het kasteel van Gestel, meer bepaald het kasteel, de inkompoort, de bij de inkompoort aansluitende remises, en de oude kasteelhoeve met de vierkante toegangstoren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteeldomein Gestelhof

Gestelhof 9 (Berlaar)
Rechthoekig omgracht waterkasteel in traditionele, neo-Vlaamserenaissance- en neobarokstijl, uit de tweede helft van de 16de eeuw, het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; halfrond neerhof aan westzijde. Omringend park met houten paviljoentjes, tuinbruggen en siervaas. Landschapspark aan oostzijde met aantal smeedijzeren brugjes. Twee toegangsdreven. De dreef naar de Legrellestraat is toegankelijk via een bakstenen steekboogbrug en sierlijk smeed- en gietijzeren hek. Kasteelhoeve Witte hoeve in noordoostelijke hoek van het domein.