Kasteel ter Meiren: landhuis en dienstgebouw

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

De bescherming omvat het Kasteel ter Meiren met landhuis en voormalig dienstgebouw.

Waarden

Het Kasteel ter Meiren: landhuis en voormalig dienstgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Jachtslot, gebouwd in opdracht van de zoon van de Antwerpse bankier John C. Lijsen als materiële getuige van de vestiging van allochtone kapitaalkrachtige zakenlui en industriëlen naar aanleiding van de ontginningswet van 25 maart 1847. Representatief en typerend landhuis voor de landelijke en bosrijke omgeving van het gehucht Heerle.
Landhuis in eclectische stijl met reminiscenties aan de neo-Vlaamserenaissance en het neoclassicisme met intact bewaarde interieurinrichting en -elementen.
Bijhorend voormalig dienstgebouw in een soberdere neo-Vlaamserenaissance-stijl, daterend van 1937, recent middels beperkte aanpassingen en uitbreidingen ingericht tot woning.
Kasteel en dienstgebouw, beide ontworpen door Jean Winders in 1935 volgens de vormprincipes uit het verleden, doch gebruik makend van eigentijdse materialen en technieken en ingericht naar de eigentijdse comforteisen zijn architectuurhistorisch representatief voor het naleven van het regionalisme en het historisme tijdens het interbellum.

Kasteel ter Meiren

John Lijsenstraat 58-60 (Hoogstraten)
Eclectisch landhuis van 1935, met elementen ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance en het neoclassicisme met bijgebouw van 1937, gelegen in uitgestrekt domein.