Gemeentelijke meisjesschool

Beschermd monument van 02-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Hoogstraten
Deelgemeente Meer
Straat Meerdorp
Locatie Meerdorp 2, Meerdorp 4 (Hoogstraten)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/13014/140.1
  • OA003191

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentelijke meisjesschool

Meerdorp 2-4, Hoogstraten (Antwerpen)

Voormalige eerste gemeentelijke meisjesschool, thans bibliotheek.

Beschrijving

De gemeentelijke meisjesschool te Meer, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige eerste gemeentelijke meisjesschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Te Meer de eerste gemeenteschool, daterend van circa 1869 als materiële getuige van de zogenaamde 'schoolwet' van 23 september 1842, de eerste organieke wet op het lager onderwijs en de financiering voorzien bij wet van 14 augustus 1873.
Representatief en intact bewaard voorbeeld van een typische laat-19de-eeuwse dorpsschool met onderwijzerswoning, opgetrokken circa 1869 door de provinciale bouwmeester J. Van Gastel, in het eerste kwart van de twintigste eeuw in gebruik als feest- en toneelzaal en tijdens de jaren 1920 veranderd naar ontwerp van de provinciale architect J. Taeymans.
Gekenmerkt door een sobere, functionele baksteenstijl en planindeling, beantwoordend aan het specifieke programma, met oorspronkelijke, bewaarde infrastructuur zoals toiletten, kolenhok, waterpomp en de authentieke, ommuurde speelplaats met overdekte galerij. De latere aanpassingen hebben het oorspronkelijke karakter niet wezenlijk verstoord.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.