Pastorie Sint-Antonius Abtparochie

Beschermd monument van 15-05-2000 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Bierbeek
Deelgemeente Opvelp
Straat Hoegaardsesteenweg
Locatie Hoegaardsesteenweg 10 (Bierbeek)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24011/121.1
  • 4.01/24011/122.1
  • OB001306

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie Sint-Antonius Abtparochie met tuin

Hoegaardsesteenweg 10, Bierbeek (Vlaams-Brabant)

De pastorie bij de Parochiekerk Sint-Antonius Abt te Opvelp is een classicistisch gebouw uit het einde van de 18de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de pastorie met inbegrip van het aangrenzend koetshuis.

Waarden

De pastorie met inbegrip van het voormalig koetshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gaaf bewaard voorbeeld van een circa 1780 te dateren plattelandspastorie in de vorm van een vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog, bak- en kalkstenen dubbelhuis waarbij het classicistisch karakter zich manifesteert in een symmetrische en evenwichtige gevelopbouw, bepaald door de hoge, rechthoekige deur- en vensteromlijstingen met trapeziumvormige sluitsteen.
Het haakse dienstgebouw met de dichtgemetselde korfboogopeningen van het koetshuis refereert vermoedelijk naar een oudere bouwfase.

artistieke waarde

Het interieur met traditionele binnenindeling toont een verzorgde Louis XV-afwerking met eiken balustertrap en stucplafonds en schouwboezems met rocailleversiering.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.