Hoeve Het Marchiennegoed

Beschrijving

* Sint-Corynstraat nr. 2. Historische hoeve zogenaamd "HET MARCHIENNEGOED". Tot aan de Franse periode (1795-1815) was het een 'uithoeve', eigendom van de Noord-Franse Benedictijnenabdij van Marchiennes aan de Scarpe. Het boerenhuis werd beschermd als monument, de ruime omgeving als dorpsgezicht bij M.B. van 23.11.1994. De site groeide waarschijnlijk uit de tiendenschuur van bovengenoemd

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Hoeve Het Marchiennegoed en omgeving

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.