Beschermd monument

Hoeve Jezuïetenhof

Beschermd monument van tot heden

ID
524
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/524

Besluiten

Geografisch pakket Opvelp
definitieve beschermingsbesluiten: 15-05-2000  ID: 3567

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gebouwen behorend tot de hoeve, zogenaamd Jezuïetenhof.Waarden

Het Jezuïetenhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Oorspronkelijk leen van de heren van Opvelp, sinds 1515 vermeld als eigendom van de familie Everaerts, in opeenvolgende generaties meier en rentmeester van de dorpsheer, die er circa 1500 een hooghuis met dienstgebouwen liet optrekken, waarna het ruim 40 bunder groot landbouwcomplex in 1648 werd verkocht aan het Leuvense Jezuïetencollege, verantwoordelijk voor de ingrijpende verbouwingen van 1761. Na de afschaffing van de orde in 1773 kwam de hoeve achtereenvolgens in het bezit van de Leuvense professor Josse Leplat (1782) en de landbouwersfamilies Huens (1794) en Vranckx (circa 1918), waarna de exploitatie werd stopgezet in 1965.
Deze stilistisch heterogene, bak- en kalkstenen semi-gesloten vierkantshoeve, waarvan aanleg en algemeen voorkomen grotendeels teruggrijpt tot de verbouwing van 1761, illustreert aan de hand van diverse bouwsporen de evolutie van een begin 16de-eeuwse uitbating met vakwerkconstructies in los verband rond een erf gegroepeerd naar een versteende semi-gesloten vierkantshoeve in 1761, met als eigenaardigheid de aanwezigheid van twee langsschuren (1761 en 1886) verwijzend naar een tijdelijke opdeling van de hoeve.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve Jezuïetenhof

Velpestraat 33-37 (Bierbeek)
Vroeger in het bezit van het Jezuïetencollege te Leuven. Gesloten hoeve met de woon- en dienstruimten rondom een groot rechthoekig binnenhof.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.