Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Meigemheide: fase 2
definitieve beschermingsbesluiten: 02-04-1981 ID: 1600
J. Deneyerstraat zonder nummer (Beersel)
Christiaenskapel, opgetrokken in 1926 ter ere van het Heilig Hart. Rode bakstenen pijlerkapel onder zadeldak met gedecoreerd windbord en bekroond met een smeedijzeren kruis.
Fr. De Greefstraat zonder nummer, Wolfpoortstraat zonder nummer (Beersel)
Tussen de Fr. De Greefstraat en de Wolfpoortstraat is er een hoogstamboomgaard waarbij de afgestorven fruitbomen regelmatig werden vervangen met jonge inboet. De boomgaard is bovendien nog voorzien van een afsluitingshaag van meidoorn, beuk, haagbeuk en met natuurlijke verrijking van eik, hazelaar en sleedoorn.
Begijnenbosweg zonder nummer (Beersel)
De Begijnbosweg is hier gelegen langs de taluds van een holle weg en langs een steilrand. Op de taluds is er een houtkant met hakhout van hazelaar en geknotte eiken. Het assortiment werd al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met kardinaalsmuts, es (aantasting essenziekte), braam, amerikaanse vogelkers, zomereik (opgaand), tamme kastanje (jonge aanplant), vlier en meidoorn.
Wolfpoortstraat zonder nummer (Beersel)
Op een steil talud langsheen een toegangsweg naar een woonkavel is er een houtkant met hakhout van hazelaar, olm, es, esdoorn, vlier en 4 oude knoteiken. De knoteiken staan boven op het talud en zijn waarschijnlijk een restant uit een knotbomenrij. Twee bomen staan in private tuinen en konden niet gemeten worden, de zwaarste heeft een stamomtrek van ca. 4 meter en de tweede een stamomtrek van 267 cm. De bomen zijn allemaal geknot op 3 à 4 meter hoogte.
Sint Laureinsborreweg zonder nummer (Beersel)
Restanten van het 19de-eeuwse papiermolen De Meurs, gelegen op de noordelijke oever van de Molenbeek.
Dikkemeerweg zonder nummer (Beersel)
Witgeschilderde Sint-Rochus- en Sint-Dominicuskapel uit 1860 gelegen op de kruising van Dikkemeerweg en Winterperre.
Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.
Alsemberg, Beersel (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.