Schepenhuis met bijhorende herberg

Beschrijving

René Declercqstraat nr. 11/ Dammeke. Voormalige vestigingsplaats van het schepenhuis met bijhorende herberg van de in 1524 afgesplitste heerlijkheid Noord-Assche. Vanaf 1832 maakt het volume deel uit van de school van Pieter Jan Renier samen met Dammeke nrs. 2 tot 8. (zie Dammeke) en de woningen nrs. 17-19. In 1876 wordt de woning uitgebreid met het deel dat heden voor de rooilijn staat. V

René De Clercqstraat 11-13 (Deerlijk)
Voormalige vestigingsplaats van het schepenhuis met bijhorende herberg van de in 1524 afgesplitste heerlijkheid Noord-Assche. Vanaf 1832 maakt het volume deel uit van de school van Pieter Jan Renier. In 1876 wordt de woning uitgebreid met het deel dat heden voor de rooilijn staat. Vanaf 1899 achtereenvolgens café, kruidenierswinkel en timmermanszaak-'ellegoedwinkel' en nu opgesplitst in twee woningen. Bepleisterde, verankerde baksteenbouw onder afgewolfd pannen zadeldak, met aansluitende bakstenen muur geritmeerd door lisenen en blinde rondbogen.