Ereperk en oorlogsmonument

Beschrijving

Het ereperk en monument voor de slachtoffers van 5 april 1943 met inbegrip van de graven en het monument van de Weerstand, de nabijgelegen familiegraven en de kruisvormige aanleg van de begraafplaats zijn beschermd als monument.

Waarden

Het ereperk en monument voor de slachtoffers van 5 april 1943 met inbegrip van de graven en het monument van de Weerstand, de nabijgelegen familiegraven en de kruisvormige aanleg van de begraafplaats zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

leder jaar wordt aan het erepark het bombardement van 5 april 1943 herdacht. Op deze begraafplaats worden de vele herinneringen en emoties gebundeld. Het is een verzamelplek voor alle overlevenden, familie van siachtoffers, Mortselaars, e.a. Er wordt een collectief trauma verwerkt, maar ook een overdracht van de herinnering gegenereerd. Daarnaast wil het stadsbestuur de ontmoeting tussen generaties stimuleren door een herdenkingspaviljoen te realiseren aan de begraafplaats. Hier zal niet alleen het historische materiaal over het bombardement, maar ook het geheel aan resultaten van de afgelopen projecten met getuigen en jongeren naar het publiek worden ontsloten.
Sinds de officiële erkenning van Mortsel als oorlogsslachtoffer in 2004 is de herinnering aan het bombardement extra sterk opgeleefd. Deze erkenning bleek niet evident, aangezien het bombardement een 'friendly fire' was. De aanwezigheid van Amerikaans ambassadeur Howard Gutman bij de herdenkingen in 2010 en 2011 werd bijzonder gewaardeerd door Mortsel, het stadsbestuur en haar inwoners. Het is wederom de erkenning van Mortsel als oorlogsslachtoffer.

artistieke waarde

Het erepark heeft een sober karakter dat de dramatiek van het gebeuren benadrukt. De begraafplaats staat voor stilte en rust, zoals ook de getuigen en bezoekers stil worden bij de herinnering aan het bombardement.
De aansluitende graftombes en het monument van de weerstand hebben een eenvoudig, maar eveneens monumentaal karakter. De graven van de familie Gevaert en de familie Rosseels zijn traditionele tombes, het grafmonument van de familie Mayer-Van den Bergh naar ontwerp van architect Joseph Hertogs (1861-1930) is meer plastisch uitgewerkt en heeft een neobarokke inslag.

historische waarde

De historische waarde van dit erepark is bijzonder groot, aangezien de site het enige materiële ankerpunt in de stad is dat nog aan 5 april 1943 herinnert. Hier werden een groot aantal slachtoffers, onder wie vele kinderen, begraven. Het bombardement op Mortsel is ongetwijfeld de grootste en indrukwekkendste gebeurtenis geweest in de geschiedenis van de stad. De impact van dit gebeuren op Mortselaars en inwoners van omliggende steden en dorpen is onmiskenbaar. Mensen verloren vrienden, familie, klasgenoten, kennissen, maar ook het dak boven hun hoofd, hun werk, hun zekerheid. Het bombardement maakte Mortsel even tot het hart van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien bleef het verdriet lange tijd moeilijk te verwerken, aangezien het onmogelijk leek de verantwoordelijken te benoemen; het ging immers om een 'friendly fire', een bombardement door een geallieerde mogendheid. De historische waarde is dus bijzonder groot en het stadbestuur heeft dit nog sterker benadrukt door een wandeling in de stad uit te stippelen die eindigt op de begraafplaats. De wandelaar volgt het spoor van vernieling dat het bombardement destijds achterliet aan de hand van de brochure en maakt op de begraafplaats zelf kennis met de slachtoffers en het verhaal achter hun dood.

Lepelstraat (Mortsel)
Het erepark bestaat uit het herdenkingsmonument en kleine herdenkingskruisjes. Het weerstandsmonument bevindt zich vooraan op hetzelfde perk.