Beschermd monument

Hoeve Berkenhof

Beschermd monument van 15-05-2000 tot heden

ID
526
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/526

Besluiten

Geografisch pakket Opvelp
definitieve beschermingsbesluiten: 15-05-2000  ID: 3567

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de hoeve, zogenaamd Berkenhof.Waarden

Het zogenaamde Berkenhof is beschermd als omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Voormalige hoeve van het Leuvense Van Dalecollege, op de vermoedelijk pas in 1862 voltooide westvleugel na, in 1775 gebouwd in opdracht van collegepresident A. D. Mosselman (+ 1780), waarna de hoeve samen met haar ruim 110 ha groot areaal tijdens de Franse Revolutie overging in privé-bezit.
Met zijn monumentale driebeukige langsschuur en omvangrijke paarden- en koestallen, de laatsten overwelfd met Boheemse kappen, behoort het zogenaamde Berkenhof typologisch tot de grote Brabantse gesloten vierkantshoeven zoals men die aantreft in deze vruchtbare leemstreek.
Stilistisch illustreert het hoevecomplex de overgangsfase van de zogenaamde bak- en zandsteenstijl naar het Frans geïnspireerde classicisme wat voornamelijk tot uiting komt in het ruim bemeten, met grote ramen naar buiten toe opengewerkt woonhuis waar traditionele kruisvensters zonder ontlastingsbogen worden gecombineerd met een Louis XV-getinte hardstenen steekboogdeur met bladmotief.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve Berkenhof

Weg tussen Weiden 14-24 (Bierbeek)
Voormalige hoeve van het Van Dalecollege te Leuven. Grote gesloten hoeve met woon- en dienstruimten rondom een groot binnenhof; poortgebouw met duifhuis.