Beschermd monument

Oorlogsmonument

Beschermd monument van tot heden

ID
5264
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5264

Besluiten

Oorlogsmonument
definitieve beschermingsbesluiten: 05-02-2014  ID: 5336

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het oorlogsmonument van de stad Mortsel is beschermd als monument.



Waarden

Het oorlogsmonument van de stad Mortsel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het oorlogsmonument van Mortsel behoort tot het omvangrijke oeuvre van beeldhouwer Floris De Cuyper (Antwerpen 1875 - Mortsel 1965), die tevens instond voor de oorlogsmonumenten van Turnhout, Duffel, Mol en Wijnegem. In zijn oorlogsmonumenten tracht De Cuyper op een eenvoudige en sobere maar begrijpelijke wijze de heldendaden van de gesneuvelden levendig te houden. Zij zijn romantisch van uitwerking, maar ook verschillend van opvatting en vaak monumentaal van voorstelling zoals het monument van Turnhout. In het gezamenlijke werk van De Cuyper nemen de gedenktekens een bijzondere plaats in, zij gaan de periode van zijn groots opgevatte en artistiek juist verantwoorde werken vooraf. In het evenwichtig opgebouwde en vrij sobere oorlogsmonument van Mortsel zijn de figuren herleid tot een minimum. Het werk vertoont een sterke concentratie waarbij het concept berust op de evenredige verdeling van de realistisch afgebeelde figuren en het gebruik van symboliek. Het gebroken levensrad refereert aan rouw, dood en eeuwig leven.

sociaal-culturele waarde

Het monument werd na de Eerste Wereldoorlog in 1925 opgericht op een prominente plaats in het centrum van de gemeente en later overgebracht naar de huidige, druk bezochte locatie, het genereert een belangrijke sociaal-culturele waarde als uiting van de behoefte om een collectief trauma te materialiseren en hulde te brengen aan de gesneuvelden.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsmonument Mortsel

Liersesteenweg (Mortsel)
Een bronzen beeldengroep van vrouw en kind gezeten rond een gesneuvelde soldaat, is gevat in een hardstenen sokkel.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5264 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.