Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Berkenhof: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Opvelp

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de Berkenhofhoeve, bestaande uit de omliggende akkers en weiden, waaronder de relicten van een ruim drie hectare grote hoogstamboomgaard.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het zogenaamde Berkenhof is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De directe, er visueel mee verbonden omgeving namelijk de omliggende akkers en weiden, waaronder de relicten van een ruim drie hectare grote hoogstamboomgaard vormt niet alleen de kern van het historisch areaal, maar is tevens bepalend voor de beeldvorming van deze monumentale, dominant op een heuvel ingeplante, geïsoleerde vierkantshoeve.

Hoeve Berkenhof

Weg tussen Weiden 14-24 (Bierbeek)
Voormalige hoeve van het Van Dalecollege te Leuven. Grote gesloten hoeve met woon- en dienstruimten rondom een groot binnenhof; poortgebouw met duifhuis.