Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve 't Bergske met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve 't Bergske en omgeving

De hoeve ’t Bergske te Hulsthout, is met zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De hoeve ’t Bergske met haar omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Hoeve 't Bergske

Booischotseweg 132 (Hulshout)
Nabij de Nete gelegen voormalige pachthoeve van het kasteel Hof ter Laken te Booischot.

De Grote Nete en Herenbossen

Booischot (Heist-op-den-Berg), Houtvenne, Hulshout, Westmeerbeek (Hulshout)
Dit gebied is gelegen in de Zuiderkempen, in de alluviale vallei van de Grote Nete met haar zijbeken, op grondgebied van de gemeenten Hulshout en Heist-op-den-Berg. Het landschap werd van oudsher gedomineerd door beemden langsheen de Grote Nete en de Steenkensbeek en een langgerekte bosstructuur net ten noorden van de Nete. Vandaag herkennen we in dit landschap nog steeds deze mooi bewaarde beemden, de langgerekte bosstructuur en de sterk kronkelende loop van de Steenkensbeek als belangrijkste getuigen van dit historische landschap. Het bouwkundig erfgoed, geconcentreerd ter hoogte van de Grote Nete en de verbindingsweg tussen Hulshout en Booischot, met het prachtige domein van 'Hof ter Laken', de 'Mac Adam' hoeve, de hoeve 't Bergske, de mijlpaal ‘Toreke’, het voormalig brugwachtershuisje e.d., draagt mee bij tot de hoge historische- en belevingswaarde van dit landschap.