Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kardinaal Cardijnplein

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Landhuis, pastorie, parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius, burgerhuis, Sint-Bernardusabdij en Kardinaal Cardijnplein

Beschrijving

Het centrum van Bornem is beschermd als dorpsgezicht. Deze bescherming wordt gevormd door het Kardinaal Cardijnplein en omvat de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius met bijhorende pastorie, het voormalige gemeentehuis of Landhuis en verschillende burger- en herenhuizen.

Waarden

Kardinaal Cardijnplein is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Ensemble van essentiële componenten (kerk, pastorie, gemeentehuis en enkele belangrijke burgerwoningen) die samen een traditioneel dorpscentrum vormen.

Boomstraat, Kapelstraat, Kardinaal Cardijnplein (Bornem)
Centrum van Bornem, eertijds Gemeenteplein. Heden gekasseid plein ter plaatse van het vroegere kerkhof, met ten noorden de Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Leodegariuskerk en de pastorie.

Is de omvattende bescherming van

Classicistisch herenhuis

Kardinaal Cardijnplein 10-12 (Bornem)
Classicistisch pand van 1781. Huis met gedecapeerde lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Congregatiehuis

Kardinaal Cardijnplein 8 (Bornem)
Opgericht in 1853 door de paters van de abdij als congregatiehuis voor de Bornemse mannelijke jeugd.

Gemeentehuis van Bornem

Boomstraat 1 (Bornem)
Tot 1961 gemeentehuis en opgericht naar ontwerp van provinciaal architect E. Careels in 1914 ter vervanging van een classicistisch gebouw van 1781-1783.

Herenhuis

Kapelstraat 2 (Bornem)
Achterin gelegen huis met voortuin voorzien van een ijzeren hek, en schuin ingeplant ten opzichte van de straat.

Herenhuis

Kardinaal Cardijnplein 14 (Bornem)
Herenhuis met gedecapeerde lijstgevel van twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Hoekhuis Lux Huis

Boomstraat 3 (Bornem)
Zogenaamd naar het bekende bier Lux Pils van brouwerij Cammaert. Relatief groot hoekpand, oorspronkelijk bestaande uit drie woningen met hotel, café en winkelhuis.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius

Kardinaal Cardijnplein 9 (Bornem)
Georiënteerde, laatclassicistische kerk, met een restant van het kerkhof, namelijk met enkele 18de en 19de-eeuwse graftekens, een ommegang en een calvarieberg.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegariusparochie

Kardinaal Cardijnplein 7 (Bornem)
Pastorie, met voortuin, gebouwd circa 1775. Huis met sterk symmetrisch opgevatte, gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.