Sint-Aloysiuscollege

Beschrijving

Voormalig gouvernementsgebouw, in 1685 opgetrokken op last van Lodewijk XVI als residentie van de militaire gouverneur. In 1779 worden de gebouwen verkocht aan de familie Rembry-Vandaele. In 1834 worden ze verworven door het Sint-Aloysiuscollege dat in 1832 werd gesticht als tweede bisschoppelijk college van West-Vlaanderen.

Grote Markt 13 (Menen)
Heden schoolcomplex bestaande uit verschillende vleugels opgetrokken van 1685 (hoofdvolume) tot 1968, opgesteld rond drie speelplaatsen. Neogotische kapel van 1895-1896. Aan de Markt gelegen onderkelderd dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. 19de-eeuwse bepleisterde en geschilderde lijstgevel op natuurstenen plint, horizontaal gemarkeerd door puilijst.