Poon Ouderhoek

Beschermd varend erfgoed van 13-02-2014 tot heden

Dateringvóór WO I
Materiaalhout

De poon Ouderhoek is beschermd als varend erfgoed.

De poon Ouderhoek is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als uniek en uiterst fraai en authentiek voorbeeld van een houten plezierjacht gebouwd in 1914 in Ouder-Amstel (NL) met rompvorm en tuigage van een 'poon', met een ornamentatie die verwijst naar de 'statenjachten'.

wetenschappelijke waarde

Vanwege de hoogstaande esthetische en unieke waarde van de decoratieve elementen en detaillering in art nouveaustijl naar ontwerp van Lion Cachet (1864-1945: ontwerper van meubilair, interieurs, grafisch tekenaar); als voorbeeld van een oorspronkelijke en gaaf bewaarde ambachtelijke houtbouw en houtbewerking.