Oosthove

Beschrijving

Nr. 17. Z.g. "Oosthove" Historische hoeve, waarschijnlijk zetel van voormalige gelijknamige heerlijkheid, afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Bewaarde plannen n.o.v. architect E. Tiberghien (Brussel) m.b.t. gelijknamige hoeve, vertonen geen gelijknissen met de bestaande; echter vermoedelijk n.o.v. architect F. Tilley (Elsene) cf. analoge stijlkenmerken bij hoeve z.g. "Cense Westhove" n.o.

Hoeve Oosthove

Mitoyenstraat 17 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve aan de Franse grens, teruggaand op de regionale 19de-eeuwse wederopbouw. Indeling: langgestrekt, L-vormig boerenhuis bestaande uit stal met privaat links + deels onderkelderd woongedeelte van vier traveeën + drie haakse traveeën; dwarsschuur met wagenberging en aardappelkelder en nutsgebouwtje onder links aanleunend lessenaarsdakje.