Parochiekerk Sint-Jan-Baptist-en-Evangelist

Gebouwen in de provincie Antwerpen

De parochiekerk Sint-Jan-Baptist-en-Evangelist, te Mechelen, is beschermd als monument.

Waarden

De kerk en toren van Sint-Jan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Parochiekerk Sint-Jan Baptist en Evangelist

Sint-Janskerkhof (Mechelen)
Eenvoudige gotische kerk met vierkante westertoren, volledig opgetrokken uit witte zandsteen onder gecombineerde bedaking, ingewijd in 1483.

Is de omvattende bescherming van

Muurschilderingen Sint-Jan Baptist en Evangelist

Achter het enorme 18de-eeuwse orgelfront, in de westtoren van de kerk bevinden zich twee enorme muurschilderingen: een Sint-Christoffel en een Sint-Joris.

Orgel kerk Sint-Jan

Mechelen (Mechelen)
De oorsprong van het huidige orgel gaat terug tot 1644, toen een nieuw orgel werd geleverd door J. Bremser (Mechelen). Tussen 1711 en 1714 werd het gerenoveerd door C. Dillens (Mechelen). Een grotere ombouw, gepaard gaand met plaatsing van een indrukwekkend nieuw orgelfront, had plaats in 1774, door P. van Peteghem & zonen (Gent). In 1810 voegden de gebroeders Van Peteghem nog een Positief toe. Een totale ombouw geschiedde in 1899, door J. Stevens (Duffel); hierbij werd evenwel veel oud pijpwerk hergebruikt. Het instrument is in 2009 gedemonteerd en opgeslagen; enkel het orgelfront is nog ter plaatse. Addendum: Als voorlopig begeleidingsinstrument heeft het kerkbestuur in 2009 een tweedehands positieforgeltje aangekocht (bouwer: 'Flentrop Orgelbouw', NL-Zaandam).