Teksten van Burgerhuis ontworpen door J.A. Hompus

Burgerhuis ontworpen door J. A. Hompus ()

Dit burgerhuis in neoclassicistische stijl uit 1860 werd ontworpen door architect Hompus. Het gaaf bewaard rijhuis behoort tot de oorspronkelijke bebouwing van de straat.

Het betreft een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen.

De bepleisterde lijstgevel rust op een sokkel en is op de begane grond verlevendigd met imitatie-bossagewerk. De bovenverdieping wordt gemarkeerd door een gekorniste puilijst, een kordon en doorlopende onderdorpels. De gekorniste kroonlijst met tandlijst ter hoogte van de verkropping wordt geschraagd door modillons.

De rechthoekige vensters en deur hebben afgeronde hoeken. Op de benedenverdieping zijn ze gevat in een rechthoekige, geprofileerde omlijsting. Op de bovenverdieping zijn ze omschreven in een omlijsting van vlakke banden met decoratieve sleutel. Het middelste venster van de bel-etage wordt gemarkeerd door een balkon op zware consoles.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000535, Sint-Paulusstraat 17, beschermingsdossier (S.n., 1981)

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek

Burgerhuis ontworpen door J.A. Hompus ()

Het burgerhuis in neoclassicistische stijl te Antwerpen, ontworpen door architect Hompus, is beschermd als monument.