Domein De Mik: beukenweerhaag

Gemeente Brasschaat
Straat Miksebaan, Kerkedreef, Mikhof
Locatie Kerkedreef, Mikhof, Miksebaan (Brasschaat)

Gekruiste beukenhaag bij Hof ter Mick

Mikhof 9 (Brasschaat)

De gevlochten beukenhaag staat langs de moestuin ten noordwesten van Hof ter Mick en werd destijds aangeplant als afsluiting. De aanplant dateert vermoedelijk van bij de aanleg van de Engelse tuin in 1830.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een gevlochten beukenhaag langs de moestuin ten noordwesten van Hof ter Mick.

Waarden

De weerhaag van beuk De Mik, evenals een rechthoekige zone met een breedte van 5 meter aan elke zijde van de haag en een lengte van 150 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: het gebruik van een gevlochten haag is in een parksituatie een kunstige tuinarchitecturale oplossing voor het probleem van vraat door reeën in de moestuin. De omvang van de haag is van dien aard dat ze vermoedelijk werd aangeplant tijdens de aanleg van de Engelse tuin in 1830.

sociaal-culturele waarde, historische waarde, volkskundige waarde

Historische, in casu cultuurhistorische waarde, volkskundige waarde en sociaal-culturele waarde: de gevlochten beukenhaaag staat langs de moestuin en werd destijds aangeplant als afsluiting. De aanplant dateert vermoedelijk van bij de aanleg van de Engelse tuin in 1830.
De haag is sinds lange tijd niet meer gesnoeid en heeft daardoor zijn strakke vorm verloren, maar de structuur van het vlechtwerk is nog goed zichtbaar.