Herenhuis

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Diest
Deelgemeente Diest
Straat Wolvenstraat_02
Locatie Wolvenstraat_02 29 (Diest)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24020/173.1
  • OB001542

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis

Wolvenstraat_01 29, Diest (Vlaams-Brabant)

Huis met twee verdiepingen uit de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenstijl.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het herenhuis te Diest, is beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Tweelagig en vier traveeën tellend 17de-eeuws breedhuis in zogenaamde traditionele bak- en zandsteenstijl. Op het einde van de 18de eeuw werd het met een mezzanino verhoogd en verbouwd tot een classicistisch herenhuis met een lijstgevel onder een kunstleien zadeldak.
Het vormt een goed voorbeeld van een eind 18de-eeuws herenhuis, getypeerd door de naar boven toe verjongende ordonnantie met rechthoekige vensters in een natuurstenen platte bandomlijsting, met 19de-eeuwse detaillering in de vorm van gietijzeren borstweringen. De vensters van de eerste verdieping en de mezzanino hebben een vegetaal motief en een kwartronde kroonlijst waaronder een fries met empire-getint ruitmotief.
Als een der oudste gebouwen in de Wolvenstraat, vormt het pand een waardevolle getuige van de oorspronkelijke bebouwing. Bovendien is het uiterst beeldbepalend door zijn statige karakter en zijn ligging tussen lagere bebouwing en vlak langs de voormalige Vuylbeek, heden gedempt en in gebruik als steegje.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.