Antitankgracht

Beschermd monument van 21-12-1998 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Haacht
Deelgemeente Haacht
Straat
Locatie Haacht (Haacht)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24033/119.1
  • OB001261

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Antitankgracht

Haacht (Haacht)

De antitankgracht van Haacht strekt zich over een lengte van 3 kilometer uit tussen de Hansbrug over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de antitankgracht.

Waarden

De antitankgracht is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

de imposante lengte, het gratuite karakter en de asymmeterie, die op indringende wijze de tegenstelling natuur-cultuur symboliseert en toch aanleiding geeft tot een dynamisch en boeiend dialoog tussen het organische en het artificieel-geometrische, maken de antitankgracht tot een uniek en bovendien vroeg (meer dan 30 jaar voor de Walking a Line in Peru!) voorbeeld van Land Art, niet alleen voor Vlaanderen, België, Europa, maar zelfs op wereldvlak.

historische waarde

de antitankgracht als getuige van ons militaire verleden en de strategische concepten die in mei 1940 het welslagen van de Blitzkrieg hebben mogelijk gemaakt.

wetenschappelijke waarde

in de loop van een halve eeuw is in en rond de gracht een interessante, soortenrijke vegetatie tot ontwikkeling gekomen, met belangrijke moeras- en verlandingsgemeenschappen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.