beschermd cultuurhistorisch landschap van tot ( vernietigd)
De Oude Gracht
nietigverklaringen: 05-01-2009 ID: 11253
De Oude Gracht
definitieve beschermingsbesluiten: 20-06-2002 ID: 3881
De Oude Gracht werd beschermd als landschap bij ministerieel besluit van 24 juli 1992. Deze bescherming werd vernietigd door een arrest van de Raad van State van 23 december 1999 (arrestnummer 84.401).
De Oude Gracht werd opnieuw beschermd als landschap bij ministerieel besluit van 20 juni 2002. Deze bescherming werd eveneens vernietigd door een arrest van de Raad van State van 5 januari 2009 (arrestnummer 189.260).
De Oude Gracht, herbescherming na vernietiging door arrest van de Raad van State, was beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.
Vegetatiekundige waarde: De geleidelijke overgang van zand- naar lemige zandgronden met verschillende vochtigheidsgradiënten heeft een grote vegetatiekundige diversiteit laten ontstaan. Vegetatiekundige elementen zoals bossen, dreven en ruigten zijn nauw verweven met het landbouwkundig karakter van het gebied. In het voorgesteld gebied komen een aantal plantensoorten voor welke zeer zeldzaam zijn voor het Vlaams district.
Dendrologische waarde: Omwille van het monumentaal bomenbestand met onder andere volgende boomsoorten: Quercus phellos L. (wilgbladige eik), Gleditisia triacanthos L. (valse Christusdoorn), Liriodendron tulipifera L. (tulpenboom) en Aesculus flava Ait. (gele pavia).
Ornithologische waarde: Het voorgestelde gebied is een belangrijke broed-, foerageer-, roest- en voedselgebied voor talrijke vogelsoorten.
Mycologische waarde: Het voorgesteld gebied herbergt een belangrijk aantap paddenstoelsoorten welke zeldzaam zijn, onder andere Pleteus cervinus (Schaeff. Ex Fr.) Kummer (hertenzwam).
Op de kaart van de Ferraris reeds herkenbaar en vermeld gebied; bij Vandermaelen is er reeds sprake van het kasteel Oude Gracht. De oorspronkelijke domeinstructuur is nog deels herkenbaar gebleven, onder andere dreven, wegen, percelering...
Het centrale deel van het domein Oude Gracht werd aangelegd in Engelse landschapsstijl. Dit park kan qua aanleg beschouwd worden als één van de zeldzame bewaarde parkentiteiten met een dergelijke waarde en omvang in de Antwerpse regio. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van talrijke bouwwerken met erfgoedwaarde.
Bovendien zijn in het gebied getuigenissen aanwezig die verwijzen naar de belangrijke rol die het gebied gespeeld heeft als onderdeel van de verdedigingslinie tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Het voorgestelde landschap is een zeer belangrijk voorbeeld van parkaanleg rond het begin van de 20ste eeuw met volgende landschaps- en parkelementen, waaronder: dreven, solitaire bomen, doorzichten, bosschages, clumps, vijvers, exotische boomsoorten, monumentale brug en poort, exotische bruggetjes, paviljoentjes en boothuis van knoestig exotisch wortelhout, hoevegebouwen en landhuizen.
Deze elementen vormen één schilderachtig geheel, te midden van een sterk beboste omgeving.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Oude Gracht [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/5350 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.