Hotel Bamdas-Tolkowsky

Hotel Bamdas-Tolkovsky

Het hotel Bamdas-Tolkovsky, heden Salons De Laet, te Antwerpen, is beschermd als monument.

Hotel Bamdas-Tolkowsky is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Patriciërswoning gebouwd in 1910-1913 naar ontwerp van architect Joseph De Lange in neo-Lodewijk XVI-stijl in opdracht van de Russisch-Joodse familie Bamdas-Tolkowsky. De quasi intact bewaarde gevel en planindeling getuigen op unieke wijze van de kwalitatieve en rijke belle-époque architectuur zoals die in de periode voor de Eerste Wereldoorlog in de Antwerpse metropool tot stand werd gebracht.

sociaal-culturele waarde

De diamantairsfamilie Bamdas-Tolkowsky vertaalde in deze woning haar specifieke culturele eigenheid en Russisch-Joodse afkomst. Deze woning is de expressie van de ruime culturele achtergrond van haar eigenaars en bevestigde de integratie van deze Joodse familie in het vooroorlogse Antwerpen. Deze woning kan als symbool gelden van het oprechte verlangen van een groep gedwongen nomaden naar integratie in een kosmopolitische, vrije stad, zonder daarom hun eigenheid op te geven.

artistieke waarde

De unieke interieurdecoratie van deze woning is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de architect en de toonaangevende decorateur Henri Verbuecken voor wie dit zijn laatste verwezenlijking was, een apotheose van zijn oeuvre. De Antwerpse kunstenaar Arthur Pierre is eveneens bij de inrichting betrokken. De afwerking is het resultaat van een doordachte keuze van de afwerkingsmaterialen en technieken die toonaangevend zijn voor de periode, die een ongeëvenaarde rijkdom tentoonspreiden en als een staalkaart van de toenmalige decoratieve kunst kunnen gelden. Het voor de 19de- en vroege 20ste eeuw kenmerkende stijleclecticisme in interieurdecoratie is in deze woning op een exuberante en persoonlijke manier ingevuld; Moorse, renaissance, Florentijnse, art nouveau en Russische elementen worden gecombineerd. In sommige interieuronderdelen die worden gekenmerkt door een sobere lijnvoering (schouwmantels) zien we de aankondiging van de naoorlogse art deco. Klassieke stijlcombinaties en voor de hand liggende schema’s (denk aan obligate eetkamer in neo-Vlaamserenaissancestijl of de Moorse veranda) worden hier doorbroken. De oorspronkelijke rijkdom van dit interieur is vastgelegd in een reeks foto’s die ons vandaag in staat stellen om de helaas verdwenen interieurelementen en de nog bewaarde te situeren.

Lamorinièrestraat 238-240 (Antwerpen)
Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van het diamantairsechtpaar Bamdas-Tolkowsky, naar een ontwerp door de architect Joseph de Langhe uit 1910. Henri Verbuecken voerde de interieurdecoratie uit van het hotel, dat in 1913 werd voltooid.