Beschermd monument

Hoekhuis

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden

ID
537
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/537

Besluiten

Geografisch pakket Diest
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4132

Beschrijving

Het hoekhuis te Diest, is beschermd als monument.Waarden

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
In het eerste kwart van de 19de eeuw uit drie oudere panden in traditionele bak- en zandsteenstijl samengesteld herenhuis met neoclassicistische lijstgevel, gelegen op de hoek van de Wolvenstraat en de Peetersstraat.
Omvangrijk en overwegend gaaf bewaard hoekpand van elf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder complexe dakstructuur, gekenmerkt door registers van grote, rechthoekige en naar boven toe verjongende vensters en een Lodewijk XVI-geïnspireerde poorttravee. Door verwijdering van de 19de-eeuwse pleisterlaag, duidelijk afleesbare samenvoeging van oudere panden, gedateerd met 166. in gesinterde baksteen en 1568 in cartouche.
Waardevolle getuige van de oorspronkelijke bebouwing langs de Peetersstraat en de Wolvenstraat, en uiterst beeldbepalend door zijn silhouet en ligging, op de kruising van de Peetersstraat, de Wolvenstraat, de Guido Gezellestraat en de Graanmarkt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoekhuis

Peetersstraat 1, Wolvenstraat_01 43 (Diest)
Twee en halve verdieping hoog gebouw van baksteen met sporen van zandstenen speklagen. Licht gebogen dak en holronde kroonlijst.