Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Hemiksemhof: park, bijgebouwen en hoeve

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel van Hemiksem en omgeving

De bescherming omvat het kasteelpark, de 18de-eeuwse bijgebouwen en het hoevecomplex.

Waarden

Het kasteelpark, de 18de-eeuwse bijgebouwen en het hoevecomplex zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteel Hemiksemhof

Assestraat 21-23 (Hemiksem)
U-vormig kasteel omringd door grote ovale vijver met grotendeels geplaveide voorhof.

Is de omvattende bescherming van

Assestraat 19 (Hemiksem)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, gelegen aan rooilijn en bij toegang tot Hemiksemhof.

Domeinen Klaverblad en Cleydael en kasteel van Hemiksem

Aartselaar (Aartselaar), Hoboken, Wilrijk (Antwerpen), Hemiksem (Hemiksem)
Dit gebied is gelegen net ten zuiden van de stedelijke agglomeratie Antwerpen en wordt gekenmerkt door drie gaaf bewaarde kasteeldomeinen. Het kasteel ‘Klaverblad’ wordt omgeven door een domein met historisch stabiel loofbos. Het kasteel van Hemiksem, met goed herkenbaar omgracht landschapspark met een mooi drevenpatroon en historisch stabiel loofbos, is gelegen in het oosten. Het kasteeldomein Cleydael ligt ten zuiden hiervan. Dit vierkante waterkasteel, gelegen op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, is omringd door een grasveld dat is afgesloten door een haag die de overgang vormt naar het omliggende bos. In het zuiden ligt de reliëfrijke vallei van de Vliet met rietland en aan de rand historische stabiel bos. De eerder gesloten kasteeldomeinen grenzen aan een open landelijk gebied met talrijke bomenrijen in het oosten van het gebied.