Gesloten Prins Kardinaalhoeve met donjon

Beschermd monument van 15-04-1981 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Hoegaarden
Deelgemeente Meldert
Straat St.-Ermelindisstraat
Locatie St.-Ermelindisstraat 34 (Hoegaarden)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24041/102.1
  • 4.01/24041/138.1
  • OB000375

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Prins Kardinaalhoeve met donjon

St.-Ermelindisstraat 34, Hoegaarden (Vlaams-Brabant)

Hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw in bak- en zandsteenbouw. In de aangrenzende weide, ruïne van een middeleeuwse vierkante hoektoren, opgetrokken uit zandsteen in regelmatig verband.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gesloten Prins Kardinaalhoeve daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw met in de aangrenzende weide de ruïne van een middeleeuwse donjon.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van de hoeve als volgt gemotiveerd: Als belangrijke gesloten hoeve uit de eerste helft der 18de eeuw, die ook een ruïne bewaart van een middeleeuwse woontoren, restant van een in de 16de eeuw afgebrand kasteel der heren Meldert.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000375, Gesloten Prins Kardinaalhoeve met donjon (S.N., 1981).

Waarden

De 'Prins-Kardinaalhoeve', met inbegrip van de middeleeuwse toren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.