Berg van barmhartigheid: binnengebied

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De panden in het binnengebied van de voormalige Berg van Barmhartigheid te Antwerpen, zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en stedenbouwkundige waarde van het complex als volgt werd gemotiveerd: ”doordat de reeks huisjes, gerangschikt rond een binnenplein, opklimt tot de 17de eeuw en werd aangepast in de 19de eeuw. Het betreft één van de weinige bewaarde gangen en binnenhofjes van Antwerpen."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000691, Venusstraat, advies KCML (1987).

Waarden

Venusstraat 13/1, 13/2, 13/3, 13/4, 13/5, 13/6, 13/7, 13/8 zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu stedenbouwkundige waarde

Berg van Barmhartigheid

Venusstraat 11, 15, 13/1-8 (Antwerpen)
Voormalige Berg van Barmhartigheid, in eerste kwart zeventiende eeuw opgericht door Wenceslas Cobergher en gevestigd in de verbouwde Engelse Pakhuizen (1561). Na de afschaffing van de Berg van Barmhartigheid (1946) werden de gebouwen grondig verbouwd door stadarchitect André Fivez en in 1956 ingehuldigd als Stadsarchief van Antwerpen.