Haringrokerij

Beschermd monument van 16-01-1987 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kronenburgstraat
Locatie Kronenburgstraat 34 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/921.1
  • OA002714

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Haringrokerij

Kronenburgstraat 34, Antwerpen (Antwerpen)

De haringrokerij is het opvallendste complex in de Kronenburgstraat. De rokerij, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Vanden Bemden, is ondertussen vooral bekend door de reconversie van dit beschermde monument tot gemeenschappelijk woonproject. Het complex werd in 1987 beschermd als monument; de bijhorende tuin als stadsgezicht.

Beschrijving

De haringrokerij te Antwerpen, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Van den Bemden, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "De industrieel-archeologische waarde van het pand wordt gevormd doordat het een uitstekend voorbeeld is van een laat 19de-eeuwse haringrokerij, uniek zowel wat betreft de intactheid van de inrichting, als wat de typische schaal, de ligging en de stilistische aankleding aangaat."

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000696, haringrokerij (S.N., 1987).

Waarden

De haringrokerij met conciërgewoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.