Koninklijk Atheneum

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Oprichting van een rijksmiddelbare school in 1936 na een lange en hevige politieke strijd in de gemeente. Eerste locatie in de gebouwen van de vroegere gemeenteschool, opgericht in 1860 in neotraditionele stijl naar de plannen van architect Th. Bureau, stopgezet in 1889, van 1891 tot 1936 gebruikt als tekenschool en brandweerkazerne.

Koninklijk Atheneum

Mevrouw Courtmanslaan 80 (Maldegem)
In mei 1940 werd een volledig nieuwe school opgericht door de Ondernemingen Garnier uit Brussel in 1948; sinds 1964 Koninklijk Atheneum en uitbreiding met een nieuwe vleugel aan de Katsweg in 1972. Functionele bakstenen gebouwen uit 1940 met twee bouwlagen onder zwarte geglazuurde pannen zadel- en schilddaken, sterk horizontaal gemarkeerd door brede vensterregisters met metalen ramen en overstekende houten kroonlijsten. Lage rechtervleugel onder plat dak.

Wordt opgevolgd door

Koninklijk Atheneum