Stadswoning in traditionele stijl

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De 16de-eeuwse stadswoning te Antwerpen, deel uitmakend van oorspronkelijk zes diephuizen, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: "doordat het woonhuis, opklimmend tot het derde kwart van de 16de eeuw, is voorzien van een fraaie in- en uitgezwenkte topgevel. De gevel is opengewerkt met later aangepaste muuropeningen. Het pand vormt één geheel met de nummers 1, 5, 7, 17 en 19."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000701, Antwerpen 5de fase, advies KCML (1987).

Pruynenstraat 3 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Geheel van traditionele diephuizen

Pruynenstraat 1-7, 13, 17-19 (Antwerpen)
Geheel van oorspronkelijk waarschijnlijk identieke diephuizen, het restant van een geheel van elf panden dat in het derde kwart van de 16de eeuw werd opgetrokken door Christoffel Pruynen, koopman, financier, stadsrentmeester en kapelmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, op gronden die hij in 1563 verworven had.