Parochiekerk toegewijd aan Sint-Laurentius

Beschrijving

Dorpsstraat z.nr./ Kerkhofstraat. Parochiekerk toegewijd aan Sint-Laurentius. Wederopbouwkerk, tot de jaren 1960 omgeven door kerkhof met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. Nu omgeven door plantsoen en parkeerplaatsen. Geschiedenis van de kerk Klerken ("Clarc") is in 961 ontstaan als hulpkapel van de moederkerk van Ese

Dorpsstraat zonder nummer (Houthulst)

Orgel kerk Sint-Laurentius

Klerken (Houthulst)
In 1792-93 was een nieuw orgel geleverd door L.-B. van Peteghem (Gent); het werd in 1855 gereviseerd door diens kleinzoon Pierre van Peteghem (Gent). In 1873 geschiedden herstellingen, wellicht door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade). Dit orgel werd vernield tijdens WO I. In 1929 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. en Pieter Loncke (Esen); het werd in 1966 door Jos Loncke en Zonen (Esen) gerenoveerd en uitgebreid.