Groot Begijnhof: convent van de Twaalf Apostelen, rechterdeel

Groot Begijnhof: begijnenhuizen, convent en Onze-Lieve-Vrouwbeeld

Beschrijving

Een deel van het Convent van de Twaalf Apostelen is beschermd als monument. De bescherming omvat het rechterdeel (noordelijk deel) van het convent, met inbegrip van de achtertuin. Het linkerdeel (zuidelijk deel) werd in hetzelfde beschermingsbesluit eveneens beschermd als monument. Het convent werd in de 19de eeuw opgesplitst in twee woningen, waardoor het in twee delen werd beschermd.

Waarden

Twaalf Apostelenstraat 15 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Genaamd 'Convent van de 12 apostelen' gesticht in 1597 door Antonia Roelandts. Oude bewaarde kern, sterk verbouwd in de 18de eeuw waarbij aan de straatzijde een vleugel werd toegevoegd. Voor- en achtergevel kregen hierbij een 18de-eeuws uitzicht met nadruk op de classicistische omlijsting van de inkom gemarkeerd door nis met reliëf van de twaalf apostelen. In de 19de eeuw verder verdeeld in twee woningen.

Convent der 12 Apostelen

Twaalf-Apostelenstraat 13-15 (Mechelen)