Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Domein La Châtaigneraie: tuin, toegangen en dienstgebouwen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Boechout

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van het landhuis La Châtaigneraie, bestaande uit de omgevende tuin, de kastanjedreef die het landhuis met de straat verbindt en het koetshuis aan de zuidzijde van het domein. Het als monument beschermd landhuis maakt geen deel uit van het dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Het geheel gevormd door de tuin, de toegangen en de dienstgebouwen van het landhuis La Châtaigneraie heeft historische waarde als typisch zomerverblijf ontstaan na de aanleg van de spoorweg Antwerpen - Lier - Aarschot, gelegen in de onmiddellijke omgeving van het station. De grote beboomde tuin, de bijgebouwen en de toegangen bleven bewaard zodat een duidelijk beeld van het begrip landhuis rond 1900 wordt gevormd."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000789, Landhuis La Châtaigneraie (L. Wylleman, 1993).

Waarden

Het geheel gevormd door de tuin, de toegangen en de dienstgebouwen van het landhuis La Châtaigneraie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Domein La Châtaigneraie

Jan Frans Willemsstraat 67 (Boechout)
Rechthoekig landhuis in cottagestijl van 1899 met koetshuis aan zuidzijde. Gelegen in grote tuin afgesloten door smeedijzeren hekken op arduinen sokkels en poorten met bakstenen pijlers.