Sint-Janskapel met omgeving_versie1_20141031 ()

De eerste bron over de Sint-Janskapel dateert uit de 14de eeuw, maar dit gotisch gebedshuisje gaat stilistisch terug tot het begin van de 16de eeuw en werd in de loop van de 17de eeuw vergroot. De westelijke puntgevel wordt bekroond door een zeshoekige toren.

Historiek

Deze kapel was aanvankelijk toegewijd aan Sint-Jan de Krijter, later aan Sint-Jan-Baptist en Sint-Jan de Evangelist. De eerste bron over de kapel dateert uit de 14de eeuw. De huidige kapel gaat vermoedelijk terug tot de 16de eeuw en werd in de 17de eeuw vergroot. In 1935 onderging de kapel een restauratie naar ontwerp van architect Jan Sel. In 1965 werd het interieur door vandalen verwoest. Ook in 1971 vonden er, naar aanleiding van de bescherming, restauratiewerken plaats. Sindsdien vinden er elk jaar de Sint-Jansfeesten plaats.

De Sint-Janskapel was vroeger van grote betekenis voor het volk. Er hadden regelmatig bedevaarten plaats tegen allerlei ziekten. Vooral de ‘overschreeuw’ trof toen veel kinderen. De verering van Sint-Jan de Krijter moet het grootst geweest zijn in de 17de eeuw, toen de streek fel door de pest getroffen werd.

Vroeger was de kapel omgeven door een wal, de zogenaamde 'Sint-Jansberg'. De berg werd omstreeks 1787 genivelleerd voor de aanplanting van beuken en eiken.

Het betreft een bak- en zandstenen kapel in gotische stijl. De kapel bestaat uit een éénbeukig schip en een driezijdig oostelijk koor onder een leien zadeldak.

Het verankerd bakstenen gebouw rust op een sokkel met afschuining en wordt ondersteund door steunberen. Ter hoogte van de vensterdorpels loopt een kordon. De zandstenen daklijst is geprofileerd.

De westelijke puntgevel op schouderstukken met vlechtingen wordt bekroond door een zeshoekige toren onder een leien naaldspits. De overhoekse overkraging van de toren wordt opgevangen door een bewerkte console met de afbeelding van engel. In de gevel zitten rechthoekige vensters en een radvenster. De rondboogdeur is omschreven in een zandstenen omlijsting.

In de zijgevels zit telkens een radvenster. De koorvensters zijn spitsboogvormig. In de noordgevel zitten sporen van een gedichte segmentboogopening.

Bibliografie

Auteurs:  Steyaert, Rita