Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Wommelgem

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Sint-Pieter en Paulus, kaak, pomp, de bestrating en beplanting stoep rond de kerk en verhoogde deel dorpsplein

Beschrijving

Het dorpsgezicht omvat de Kerkplaats met de bestrating en beplanting rond de parochiekerk Sint-Petrus en -Paulus en het verhoogde deel van het dorpsplein waarop de kaak en de pomp staan. De kerk maakt geen deel uit van deze bescherming.

Waarden

De bestrating en beplanting van de stoep rond de Sint Pieters- en Pauluskerk en het verhoogde deel van het dorpsplein waarop kaak en pomp staan is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Is de omvattende bescherming van

Opgaande kastanje als eeuwfeestboom

Kerkplaats (Wommelgem)
Op het plein aan de Kerkplaats in Wommelgem, staat een opgaande kastanje. Deze boom werd geplant tijdens een viering ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijk Belgiƫ in 1930.

Pomp gedateerd 1848

Vierkante arduinen pomp.