Sociale woonwijk Mariëndaalplaats

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 04-12-2003 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Diest
Deelgemeente Diest
Straat Mariëndaalplaats, Mariëndaalstraat
Locatie Mariëndaalplaats 1-17, Mariëndaalplaats 2-16, Mariëndaalstraat 41-55 (Diest)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/24020/107.1
  • OB001553

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sociale woonwijk Mariëndaalplaats

Mariëndaalplaats 1-17, 2-16, Mariëndaalstraat 41-55 (Diest)

Kleine maar typische sociale woonwijk, in 1922 opgetrokken door de sociale huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding naar ontwerp van Arthur Bernard Pladet en F. Lahon.

Beschrijving

De sociale woonwijk in neotraditionele stijl te Diest, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De panden met inbegrip van het centrale binnenplein en het poortgebouw zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als typisch voorbeeld van de urbanistische gedachte in het Interbellum, in 1922 opgetrokken woonwijk in neotraditionele stijl, geschikt rond een bijna vierkant plein met sterk intimistisch karakter en toegankelijk via een poortgebouw met monumentale korfboog aan de Mariëndaalstraat.
Uniform en harmonisch geheel van tweelagige en twee traveeën tellende woningen met afwisselend lijst- en puntgevels en gekenmerkt door horizontaliteit, Engelse, Hollandse en eigen traditionele elementen, respectievelijk bow-windows, decoratieve patronen in baksteen en rondboogdeuren.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.